Lindal Smith Elementer er ferdig med sin leveranse til byggetrinn tre på Skogsåsen i Oppegård kommune for totalentreprenør JM. Med det er første prosjekt i rammeavtalen mellom selskapene i mål.
– Overleveringen gikk smertefritt. Det har blitt veldig bra, sier byggeleder Jostein Eimhjellen i JM etter siste gjennomgang av boligene.
Sammen med monteringsleder for Lindal Smith Elementer (LSE), Kaspars Smithens, og prosjektleder for LSE, Eirin Hallingby, har han over to dager gått gjennom boligene utvendig og innvendig. Etter over ett år med kontinuerlig produksjon og montering er prosjektleder Hallingby glad for at de kan konkludere med vel gjennomført prosjekt.
– Jeg er veldig stolt, innrømmer prosjektlederen.
Levert alt utvendig
Byggetrinnet består av 41 enheter fordelt på åtte rekkehus, og er et av flere trinn i utbyggingen av et nytt boligfelt i naturskjønne omgivelser rundt 20 minutter fra Oslo.
LSE har levert alt komplett ferdig utvendig på dette prosjektet. Det vil si at bedriften har stått for produksjon og montering av yttervegger, innervegger, lyd- og brannskillevegger, sprøytebetongvegger, tak, bjelkelag, precut terasser og ferdigmonterte boder.
Produksjon av elementer startet for vel ett år siden og har foregått parallelt med montering ute på byggeplassen.
Svanemerket prosjekt
JM ønsker å bygge miljøvennlige boliger for sine kunder og har valgt å svanemerke alle sine prosjekter. For LSE betyr det blant annet at elementene som har blitt levert kun kan inneholde produkter som enten er svanemerket, har EU Ecolabel eller er «listed» for bruk i svanemerkede husprosjekter. Det innebærer at produktene ikke inneholder stoffer som kan påvirke miljøet negativt, og det er krav til sporbarhet i trevirke som brukes for å sikre bærekraftig produksjon.
I produksjonshallen på Akland bruker de kun produkter som er listet i Husproduktportalen, et verktøy for lisenssøkere til å finne produkter som kan brukes i svanemerkede prosjekter. LSE har selv blitt listet i denne portalen.
– Tidligere har man tenkt mest på bruksgraden til de ulike produktene vi bruker, men nå er det også stort fokus på innholdet i produktene. Vi ønsker å levere produkter som har minst mulig negativt avtrykk på klima og miljø, forteller Hallingby.
Svanemerkingen er også gjeldene i prosessen på byggeplassen, hvor blant annet materialer skal holdes tørt under byggingen og strenge krav til håndtering av avfall følges.
Kontinuitet sikrer kvalitet
LSE har hatt et fast team til å jobbe med prosjektet helt fra starten av og til overleveringen. I tillegg til prosjektleder Hallingby, har det vært teknisk leder, faste personer på produksjonslinjene og mange av montørene er de samme personene som har vært med hele tiden.
– Det har veldig mye å si for effektiviteten og kvaliteten, sier Hallingby.
Også Eimhjellen trekker frem at kontinuitet gir positive utslag.
– Nå er det mye flinke folk her ute. Det går veldig på skinner på mange måter, og det er veldig bra, sier byggelederen og viser til et godt arbeidsmiljø generelt på byggeplassen.
LSE er ferdig med sitt arbeid på rekkehusene på byggetrinn tre. Nå gjenstår innvendig arbeid, før enhetene skal stå klar til innflytting på slutten av året.
Leveransen til neste byggetrinn er allerede i gang. LSE startet produksjon av elementer til byggetrinn fire for to uker siden, og første bygg er allerede ferdig montert.
– Det går relativt raskt nå. Vi bygger ett rekkehus med fire enheter på mindre enn to uker, smiler Hallingby som ser fram til å fortsette samarbeidet på Skogsåsen.
Men først er det klart for sommerferie.